Meløyvær Fort

Verdens mest moderne kystfort

Meløyvær fort, verdens mest moderne kystfort og et monument fra den kalde krigen, ble oppført på slutten av 1980-tallet. Kanonene er bygd i et mer enn 30 meter dypt anlegg som er utstyrt slik at det skal være selvforsynt med vann og strøm i en krisesituasjon. Nå er Nord-Norges best bevarte hemmelighet fra den kalde krigen endelig åpen for publikum.

 

Kontrasten er stor; å tenke seg krig i et så harmonisk og idyllisk miljø som på Meløyvær er vanskelig. Ta turen og nyt stillheten, naturen, dyrelivet, utsikten og de historiske severdighetene det lille øysamfunnet har å by på.

Du ankommer en idyllisk skjærgård, så vakker at det er vanskelig selv for en nordlending å sette ord på det. Du ser hvite "sydenstrender", holmer, øyer, fugleliv og frodig grønt. Og så, midt i dette idylliske skuet, i Norges nordligste skjærgård, finner du landets best bevarte hemmelighet: et kystfort fra den kalde krigen.

En liten lem på en grønnkledd knaus åpnes, og en kanon bygd i et mer enn 30 meter dypt anlegg gir seg til kjenne. Anlegget er utstyrt slik at det skal være selvforsynt med vann og strøm i en krisesituasjon. Siden anlegget er så nytt, er alt av aggregater, kontrollrom, overnattingsrom, kjøkken, kontorer og så videre fullt operative. Meløyvær fort var ett av de tre siste kystfortene som ble bygget i Norge og er i dag fredet. 


Fortet har vært stengt for besøkende fram til nylig. Vi er derfor stolte av å kunne ta imot din gruppe, for guiding på kommandosentralen og på kanon A! 

 

Praktisk informasjon

Meløyvær fort er et nedlagt kystartillerifort, som ligger spredt på øyene Krøttøya, Svinøya, Russøya og Øya. For å komme seg til Meløyvær fort må man ha egen båt eller ta hurtigbåten som går fra Harstad til Bjarkøystedene og Sør-Senja. Denne har stopp på Krøttøy. Fra kaia på Krøttøy er det cirka en kilometer til Valhall hotell. Her kan man overnatte og spise, med en av verdens fineste utsikter, dersom man ikke tar båten hjem samme dag. For å besøke fortet må man på forhånd ha tatt kontakt enten med Valhall hotell eller med Sør-Troms Museum. Det er mange naturstier og innbydende strender på Krøttøy. Tar man turen over brua til Svinøya og Meløyvær finnes flere andre attraksjoner. Les mer om Valhall her: valhall.no

Meløyvær fort, verdens mest moderne kystfort og et monument fra den kalde krigen, ble oppført på slutten av 1980-tallet. En milliard kroner ble brukt på tre 120 mm Bofors-kanoner, kommandosentral og det som ellers måtte til for å sikre fred og fordragelighet mellom øst og vest.

Kanonene er bygd i et mer enn 30 meter dypt anlegg som er utstyrt slik at det skal være selvforsynt med vann og strøm i en krisesituasjon. Siden anlegget er så nytt, er alt av aggregater, kontrollrom, overnattingsrom, kjøkken, kontorer og så videre fullt operative.


Meløyvær fort er det første kystartillerifortet fra den kalde krigen som ble fredet i Norge. Riksantikvaren mener Meløyvær fort er av stor historisk verdi, både militært og teknisk. Det er også et poeng å vise fram den enorme økonomiske satsingen på Forsvaret under den kalde krigen. Kommandosentralen er beholdt fullt inntakt og er i dag en del av museet. I tillegg er den ene kanonen bevart i sin helhet og er også en del av omvisningen. Luftvernstillingene og nærområdet rundt fortet er også bevart. Går man over brua til Russøya kan man ta en "selfie" foran en ekte kanon. Her kan man også se over til den siste kanonen, som ligger på Svinøya.

Info

ÅPENT / BOOKING

 

For individuelle besøkende: Ta kontakt med Valhall

Åpent for grupper etter avtale.

Adresse: Meløyvær

Tlf direkte: +47 77 09 00 00 / Tlf sentralbord: +47 77 01 83 80

Epost: booking@stmu.no

Pris Inngang, omvisning og transport: kr 250,- pr person (minimum 5 personer pr gruppe).

Transport: Tromskortet.no