Lundbrygga

Museet på Sjøvegan

Johan Falk Henriksen kom i 1864 til Sjøvegan og startet forretning. I tillegg til krambu og lagerhus etablerte han gjestgiveri, bakeri og smie. Da dampbåtene begynte å trafikkere Nord-Norge fikk han også bevilgning som ekspeditør.

 

En smakebit av kystkultur i Salangen

Midt i sentrum av Sjøvegan ligger den staselige Lundbrygga. Brygga ble oppført i mellomkrigstida på tuftene av ei eldre brygge.

Brygga er i dag et museum hvor du kan se utstillingen ”Fjord = Ferd”, som forteller om kystkulturen i Astafjorden. Museet frister også med andre temporære utstillinger og arrangement gjennom hele året, og her finner du i tillegg både kafé, museumsbutikk og turistinformasjon. 

Vi anbefaler å kombinere turen til Lundbrygga med et besøk på «Kåre på Kaia» som ligger i museets 1.etasje - en unik kafé hvor du får følelsen av å komme til bestemors kjøkken! Ta også gjerne turen til Salangsverket, hvor du kan se rester av et jernmalmeventyr!

Sommerutstillingen 2016 er "tett inntil"

Historien
Johan Falk Henriksen kom i 1864 til Sjøvegan og startet forretning. I tillegg til krambu og lagerhus etablerte han gjestgiveri, bakeri og smie. Da dampbåtene begynte å trafikkere Nord-Norge fikk han også bevilgning som ekspeditør. Etter å ha tapt et parti sild i begynnelsen av 1880-årene, gikk Johan Falk Henriksens forretning konkurs. Hans Lund fra Harstad overtok i 1884 konkursboet og fortsatte virksomheten. Etter Hans Lunds død ble virksomheten tatt over av sønnen Johan Lund og etter hvert av sønnesønnene Alf og Hans Lund. Her på Lundbrygga ble mel, salt og mange andre varer oppbevart. All lasting og lossing foregikk fra robåter. For å gjøre arbeidet enklere, oppførte Hans Lund etter noen år en trekai. På 1920- tallet ble den gamle Lundbrygga revet og dagens Lundbrygge ble oppført på tuftene av den gamle. Nå har Lundbrygga utstilling, museumsbutikk, turistinformasjon og kafé i sommersesongen, og kan åpnes for grupper utenom ordinær åpningstid ved forespørsel. Vi anbefaler også å kombinere Lundbrygga med et besøk på Salangsverket og Salangen Bygdemuseum, og vi skreddersyr gjerne din opplevelse.

Info

ÅPENT / BOOKING

Sommer 2017

29.06 - 13.08, tirsdag - søndag kl. 11-17

Åpent i kontortid utenom sommersesongen

Billett kr. 40,- / barn gratis

Adresse: Sjøvegan, Salangen

Telefon: 77 01 83 80 Epost: booking@stmu.no