Fra Laugen til fjorden 16.februar

En spekulativ vandring i landskapsvern og lokalhistorie på Trondenes

 

FORESTILL DEG at vi går 1000 år tilbake i tid og er i livet rundt Laugen på Trondenes, ved bekken mellom vatnet og fjorden. Her kan vi møte småfolk, samiske vikinger og livgivende kulturvekster. Hva skjuler februarsnøen av ventende vekst og uforventa fortellinger?

Kunstnere Søssa Jørgensen og Geir Tore Holm inviterer til en vandring på Trondenes, som du neppe har opplevd før. Med på turen er tidligere lærer i naturfag Jorun Murberg Spaun fra Trøssemark og arkeolog Honna Havas, konservator ved Trondenes Historiske Senter. Ha på varme klær og godt fottøy. Det bys på kaffe i Årestua på slutten av vandringen.

Søssa Jørgensen og Geir Tore Holm jobber med kunst som praktisk dialog og er opptatt av økologisk forståelse av samfunn, menneske og natur. De bor på gården Øvre Ringstad i Skiptvet, Østfold. I utstillinga Ellos eatnu / La elva leve viser de filmen Holsbekken (RGB) med et undervurdert vassdrag som trassig renner gjennom et østlandsk landbruksområde. På sekunst.no/kunstkritikk omtales installasjonen fra 2018 slik:

"Her viser kunstnerne en film som live-streamer overvåkningsopptak fra bekken ved kunstnernes egen gård i Øvre Ringstad. Filmen er koblet til en beholder som inneholder vann fra bekken blandet med gjær og sukker. Når gjæringsprosessen får vannet til å boble endres RGB-fargene i bildet. Følger man godt med vil man se røde, gule, blå og grønne farger (det samiske flaggets farger) som popper opp og forstyrrer bildet med jevne mellomrom. Kunstverket ble opprinnelig laget for OCA sin utstilling «Let the River Flow» tidligere i år og trekker en betydningsfull lang linje fra Alta-Kautokeinovassdraget til Holsbekken i Skiptvedt, og viser slik hvordan diskusjonene i Alta-saken fortsatt har global relevans i dag. Samtidig dokumenterer også dette underfundige samspillet mellom fargeforstyrrelsene og det skitne vannet fra Holsbekken, forstyrrelsene som enkelte samiske politisk aktivister bidrar med når de utfordrer myndighetene i dagens miljø- og klimautfordringer."

Museet er svært glade for å kunne tilby vandring med kunstnerne. 
NB: det er kun 30 billetter til vandringen.
Billettene ligger til salgs på hoopla.no.
På søndag 16.02 vil billettene også kunne kjøpes i museumsbutikken på Trondenes Historiske Senter fra kl. 11:00

Tid: søndag 16. februar kl 12:00-14:00
Sted: oppmøte ved Trondenes Historiske Senter, hovedinngang
Arr: Sør-Troms Museum, som del av program for samisk måned / sami mánnu
Inngang: 125,- billetter kjøpes på stmu.hoopla.no/sales, og inkluderer inngang til museets utstillinger

Her ser du programmet for Sami mánnu - Hárstták ja Giehtavuona 2020 / Samisk måned - Harstad og Kvæfjord 2020

arkiv

Daglig program på middelaldergården

Sjekk hva du kan oppleve her eneste dag på Trondenes Middeladergård t.o.m. 16.august.

Kurs i neverløyping

I begynnelsen av juli kjører vi to kurs i neverløyping på Sjøvegan.

Sankthansfeiring avlyst

På grunn av restriksjoner er vi dessverre nødt til å avlyse årets sankthansarrangement. 

Skjærgårdstur med historisk sus

Bli med på tur med verdens eldste seilende skonnert.

Villblomstens dag, 14 juni 2020

Bli med Øystein Normann på blomstervandring på Trondenes. Turen arrangeres av Nordnorsk Botanisk Forening, går i lett terreng og varer ca 1,5 time. Gratis deltagelse.

Nærområdeferie - familieaktiviteter med poster og rebuser

Nytt av året: "Historisk Vandring" på Bjarkøy, Lundenes, Borkenes, Sørvik og Ibestad.

17.-mai tog til sjøs

Anna Rogde deltar på båtkonvoi i Harstad 17.mai

Digitale museumsbesøk

Ta en liten tur innom noen av våre utstillinger - på nett. Gratis og alltid åpent. 

Forelsket og foraktet

Tyskertøsene - den tabubelagte krigshistoria. NB: Pga covid-19 er ikke utstillingen tilgjengelig for publikum inntil videre. 

Alta-aksjonen formidlet i kunsten. Velkommen til omvisning.

Ellos eatnu / La elva leve / Let the river flow er en kunstutstilling laget av kremen av samiske kunstnere de siste 50 år, med et tydelig politisk budskap fra en stor og historisk folkeaksjon. Bli med på omvisning med formidler Mona Høydahl 24. februar og 28. februar.