Nordic Outsider Craft

Galleri Nord-Norge, 30. November 2019 – 10. Januar 2020

NORDIC OUTSIDER CRAFT 

Galleri Nord-Norge, 30. November 2019 – 10. Januar 2020

Kl. 13:00: Musikalsk innslag: Sigrun Loe Sparboe
Kl. 13:05: velkomsthilsen Peter Krarup, direktør Kulturhus Harstad og Simone Ritter, avdelingsleder Trastad Samlinger
Kl. 13:10: tale Fylkesråd for kultur og næring: Sigrid Ina Simonsen
Kl. 13:15: Kuratorer: Minna Havari og Elina Vuorimies fra Finland forteller om utstillingen (på engelsk)
Kl. 13:25: Musikalsk innslag: Sigrun Loe Sparboe
Kl. 13:30: Åpning av utstillingen 

 Noen hundre kilo med massiv strikk av plastikkposer, en ulvehybrid heklet på frihånd, 60 broderi fra svenske distrikt. Geometriske uroer av garn og vridde aforismer i ståltråd. Disse er noen av mange verk som vises i utstillingen Nordic Outsider Craft.

Velkommen til utstillingsåpning lørdag 30. november i Galleri Nord-Norge (Normannsgate 1, Harstad). Fylkesråd for kultur og næring Sigrid Ina Simonsen, kuratorer Minna Haveri og Elina Vuorimies, samt Simone Ritter og Peter Krarup åpner utstillingen.  

Her kan man dykke inn i danske Kenneth Rasmussens massive strikkeinstallasjoner og islandske Erla Bjôrk Sigmundsdóttirs lekende dukker. Norske Wenche Nilsens figurer roper i stormen og Torstein Nilsens lyspærer på keramikkflis konverserer mykt med dem. Rikhard Koivisto fra Finland har laget en serie trefigurer som representerer paradis og det ordinære livet, mens svenske Magnus Östling respekterer sitt hjemland i sin serie med broderi som handler om det svanske lands kriker og kroker med sine særegne karakteristikker. I tillegg får man se tekstilarbeid av Kellokoski Prinsessen Anna Lappalainen i denne utstillingen. Tilsammen 25 kunstnere er representert, alle sammen fra Norden. 

Nordic Outsider Craft viser hva som skjer når håndverk ikke båndlegges, men blir en uhindret lek med materialer og teknikker. Særegne uttrykk går hånd i hånd med selvfølelse og uvurderlige ferdigheter som skaperne må ha for å kunne arbeide med langsomme og arbeidskrevende hånsarbeidsteknikker. Teknikkene i disse verkene rommer alt fra arbeid med myke materialer til keramikk og treverk. 

Denne utstillingen i Galleri Nord-Norge i Harstad utfordrer randen av kreativitet og løfter opp håndarbeidets kraftfulle uttrykk samt kunstnernes egne dristige særtrekk. Nordic outsider Craft bryter grensene for tradisjonelt håndverk og overrasker publikum som Outsider Art håndarbeid fra nordiske land. 

Nordic Outsider Craft forsvarer myke verdier innenfor kunstsfæren. Outsider Art referrer til marginale grupper av kunstnere som ofte er selvlærte eller har funksjonsnedsettelser. Utstillingen erklærer at kunst tilhører alle og at det ikke finnes en enkelt måte å produsere kunst på. Alle har likeverdig rett til å uttrykke seg gjennom kunst og kreative kunstneriske håndarbeid. Derfor er det også lagt mye vekt på tilgjengelig informasjonsmateriell i denne utstillingen. 

Kuratorer for denne utstillingen er kunstforsker Minna Haveri og kurator Elina Vuorimies fra K. H. Renlund Museum i Kokkola, Finland. 

Prosjektet: NORDIC OUTSIDER CRAFT 

Den første Nordic Outsider Craft utstillingen ble vist i Craft Museum of Finland i fjor. Dette var starten på det større Nordic outsider Craft prosjektet, som presenter Nordisk outsider håndarbeid. Etter utstillingen i Jyväskylä har utstillingen blitt videreført som vandreutstilling i mindre format i alle de nordiske landene. Nå er det Norges tur og utstillingen settes opp i Harstad med Trastad Samlinger, Sør-Troms Museum som samarbeidspartner. 

Prosjektet er basert på et sterkt nordisk nettverk av samarbeidspartnere. Prosjektet og vandreutstillingen er administrert av K. H. Renlund Museum i Kokkola. I tillegg til Trastad Samlinger, Sør-Troms Museum er Craft Museum of Finland, Danish Bifrost Art School and Studio in Randers, Swedish Inuti Foundation in Stockholm og Icelandic Safnasafnið Museum in Akureyri partnere. Man har også med seg Kettuki Art centre som er en nettverksaktør for artister med lærevansker og eksperter innenfor feltet. 

Man begynte prosjektet med hjelp fra OPSTART-fondet fra Nordisk Kulturfond. Senere har prosjektet blitt støttet av fondets tema HANDMADE samt det svenske kulturfondet. 

Det finsk-norske kulturfondet og Nordic Culture Point har senere assistert ved kuratorbesøk. Uusimaa Regional Fund har dtøttet produksjonen ved å presentere kunstbroderiene til Kellokoski Princess Anna Lappalainen.

KUNSTNERE SOM DELTAR:

DANMARK

Kenneth Rasmussen 

NORGE

Brit Lisbeth Johnsen
Herleik Kristiansen
Torstein Nilsen
Wenche Nilsen 

SVERIGE

Camilla Holmqvist
Chang Im Ohlson
Patricia Sigurd
Magnus Östling

ISLAND

Pálína Erlendsdóttir
Ragnar Hermannsson
Erla Björk Sigmundsdóttir
Guðjón R. Sigurðsson
Svava Skúladóttir

FINLAND

Rikhard Koivisto
Anna Lappalainen
Henna Laulainen
Torsten Lundmark
Lauri Mäkäräinen
Aleksi Pietikäinen
Matti Rauhaniemi
Mirjami Rautio
Samuli Sarkkila

arkiv

Daglig program på middelaldergården

Sjekk hva du kan oppleve her eneste dag på Trondenes Middeladergård t.o.m. 16.august.

Kurs i neverløyping

I begynnelsen av juli kjører vi to kurs i neverløyping på Sjøvegan.

Sankthansfeiring avlyst

På grunn av restriksjoner er vi dessverre nødt til å avlyse årets sankthansarrangement. 

Skjærgårdstur med historisk sus

Bli med på tur med verdens eldste seilende skonnert.

Villblomstens dag, 14 juni 2020

Bli med Øystein Normann på blomstervandring på Trondenes. Turen arrangeres av Nordnorsk Botanisk Forening, går i lett terreng og varer ca 1,5 time. Gratis deltagelse.

Nærområdeferie - familieaktiviteter med poster og rebuser

Nytt av året: "Historisk Vandring" på Bjarkøy, Lundenes, Borkenes, Sørvik og Ibestad.

17.-mai tog til sjøs

Anna Rogde deltar på båtkonvoi i Harstad 17.mai

Digitale museumsbesøk

Ta en liten tur innom noen av våre utstillinger - på nett. Gratis og alltid åpent. 

Forelsket og foraktet

Tyskertøsene - den tabubelagte krigshistoria. NB: Pga covid-19 er ikke utstillingen tilgjengelig for publikum inntil videre. 

Alta-aksjonen formidlet i kunsten. Velkommen til omvisning.

Ellos eatnu / La elva leve / Let the river flow er en kunstutstilling laget av kremen av samiske kunstnere de siste 50 år, med et tydelig politisk budskap fra en stor og historisk folkeaksjon. Bli med på omvisning med formidler Mona Høydahl 24. februar og 28. februar.