I Tore Hunds kjølvann

Et spektakulært seilas fra Bjarkøy til Egge planlegges fra 1.-15. juli 2020. 

Et spennende prosjekt i Sør-Troms Museum, på tvers av alle avdelinger, nærmer seg innsalgsfasen. Konservatorer, formidlere, skipper og mange flere har diskutert hvordan vi fremmer historia om Sigrid Toresdatter, søster til Tore Hund på en seilas fra Bjarkøy til Egge. I tillegg har vi et nettverk med frivillige, vikinglag og andre museer som hjelper oss å gjennomføre denne unike tematuren. Det har vært mange interessante diskusjoner, i senere tid som online møter på teams. Mange har spurt oss hvorfor vi planlegger turen i situasjonen vi har i dag. Svaret er at vi er positive til at myndighetenes "nasjonale dugnad" viser gode resultater på reduksjon av koronasmitte når vi nærmer oss sommeren. Vi tror også mange ønsker å feriere i eget land i år, og håper og tror denne tematuren kan bli et minne for livet. Om få år markerer vi 1000-årsjubileet etter slaget på Stiklestad i 1030. Denne turen er å regne som en tyvstart på Norges største og viktigste jubileum som vår generasjon får oppleve. Og her kan du lese mer om selve turen:


I TORE HUNDS KJØLVANN

Et historisk seilas fra Bjarkøy i ord til Egge i sør.

Sigrid Toresdatter kom fra en av de mektigste ættene i Hålogaland. Hun var søster til Tore Hund, som var høvding på Bjarkøy, og Sigurd Toresson, som var høvding på Trondenes. Sigrid skulle giftes inn i Eggeætten for å knytte allianser mellom de mektigste høvdingene i Hålogaland med de mektigste høvdingene i Trøndelag.  

Nå kan du bli med på brudeferden 1.-15. juli 2020. Turen går fra Bjarkøy i nord til Egge i sør, og langs leia vil vi stoppe innom flere steder med historisk vikingsus. Du kan bli med på hele eller deler av turen. Etter ei uke med spektakulær natur seiler vi inn mot høvdingsetet på Sandnes, godt kjent fra sagalitteraturen. Her ender turen for noen, mens andre kommer om bord. På tampen av seilaset legger vi til kai på Egge hvor Sigrid møter sin framtidige ektemann Olve Grjotgardsson. Du vil møte mange dyktige formidlere og historiefortellere underveis på turen. Du vil lære ulike vikinghåndverk, og det vil til og med bli tid for litt lek og moro på ekte vikingvis også.  

Bli med på en unik tematur med verdens eldste seilende skonnert og få minner for livet!   

Praktisk info: 

Tematuren " I Tore Hunds kjølvann" selges både som en 2-ukerstur og som ukesturer.
01.07.2020 – 08.07.2020: Bjarkøy - Sandnessjøen
08.07.2020 – 15.07.2020: Sandnessjøen – Egge 

  • Pris ukesturer: Early bird kr. 9.750,- t.o.m. 30.04.2020. Ordinær pris kr 10.900,-
  • Pris for hele turen 01.07-15.07: kr 19.500,-
  • Prisen inkluderer all kost og losji om bord på skonnerten «Anna Rogde».
  • Skuta har bar med alle rettigheter. 
  • Betaling: du reserverer billettene nå, og faktura sendes ut i juni. Turen utgår dersom det skulle være uforsvarlig ihht nasjonale retningslinjer for tiltak mot covid-19.  
  • Påmelding: annarogde@stmu.no 

 

Foto: Tommy Simonsen / Steve Nilsen. 

Nyhetsarkiv

Ungt blod for gammel dame

Ungdomsprosjekt for Anna Rogde

Vårrengjøring på Hemmestad Brygge

Det er fortsatt mye snø ute, men innendørs er våren i rute. 

Digitale museumsbesøk

Sør-Troms Museum lager flere korte videosnutter fra våre utstillinger, slik at vi kan gjøre det vi liker best - nemlig å formidle vår lokale historie.  

På slippen

Skonnerten "Anna Rogde" anno 1868 har sitt årlige slippsett. 

Ta en tur på museet - fra sofakroken din (5)

Hvorfor var det 3 bjørner i Folkeparken?

Ta en tur på museet - fra sofakroken din (4)

Disse hønene er laget av Herleik Kristiansen og er klare for hjemmepåske på Trastad Samlinger. 

Ta en tur på museet - fra sofakroken din (3)

Magdalene Norman - unik søkbar fotosamling på nett.

Fra Køyeklær til smittevernantrekk

Skonnerten kom til nytte for helsevesenet. 

Fotoinnsamling KORONA 2020

Hjelp oss å dokumentere det som kommer til å bli historie allerede nå, mens det pågår.

Ta en tur på museet - fra sofakroken din (2)

Karly Mikalsen ble kalt "ikke opplæringsdyktig", men på arbeidsstua på Trastad fikk hun lov å bruke hendene og kreativiteten. Dette er ei gladhistorie i inngangen i helga.