Ta en tur på museet - fra sofakroken din

Visste du at du kan kose deg i timesvis med foto, gjenstander og historier fra Sør-Troms på nett? 

Sør-Troms Museum har i lengre tid jobbet for å digitalisere vår lokale historie på digitalt museum. Her kan du velge mellom ulike type søk: Fotografi, gjenstand, fortelling og mappe. Et eksempel på mappe er "postkort" med 392 objekter. Under fortelling kan du blant ta et online besøk til Trastad Samlinger og høre om Karly Mikalsen og dukkene. 2337 gjenstander venter også på å  bli sett. Her er det, som du kanskje allerede forstår, mengder med historier som venter på å bli lest og sett. 

Et eksempel på søk du kan gjøre på digitalt museum er Finnmarksleiren. Interessen for Finnmarksleiren på Trondenes er stor, og det virker som om interessen også øker med årene. Dersom du søker på digitalt museum vil du finne bl.a. et bilde av lille Kåre, i leiren, med kirka i bakgrunnen (bilde) og følgende tekst:

FINNMARKSLEIREN

av Sør-Troms Museum

Da tyskerne trakk seg ut fra Finnmark og Nord-Troms på slutten av krigen brente de bebyggelsen, og de norske innbyggerne ble tvangsevakuert sørover. Etter frigjøringen ble brakkeleirer satt i stand for å ta imot de evakuerte. Trondenes-leiren var en hovedleir, og ble utbygd for å kunne ta imot 2000 flyktninger. Leiren ble offisielt nedlagt 1. juli 1951.

Leiren hadde egne ordensregler og et lite politikorps for å håndheve dem. Det ble opprettet brannvesen, postkontor, telefon- og telegrafstasjon, alle med fast betjening, og det var flere butikker. Det var også en egen sanitetsbrakke med 18 sykesenger, samt et såkalt «gamlehjem», i leiren.

Til sammen var det ca. 130 brakker i leirområdet. Bygningene som sto igjen etter tyskerne var angrepet av veggdyr, og ikke isolerte. Flere av beboerne kjøpte likevel brakkene da de reiste nordover igjen etter oppholdet på Trondenes. Brakkene ble da demontert og fraktet til Finnmark for å settes opp igjen der. Kilde: Lokalhistoriewiki.no (https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Finnmarksleiren_på_Trondenes).

Lenken for Finnmarksleiren finner du HER

 

#museenescoronadugnad

 

Nyhetsarkiv

Guide inkludert i billetten!

I en tid hvor mye i hverdagen vår består av moderne duppeditter tar Trondenes Middelaldergård et steg tilbake og tilbyr våre gjester historier ansikt til ansikt.

Trondenesdagene 2020

Billettsalget er i gang. Det er begrenset antall plasser i år, og det kan derfor være lurt å sikre seg billett allerede i dag!

Jomfrufyring i smia

Essa testet for første gang på Trondenes Middelaldergård. 

Juniorklubben

Hva skjer på en middelaldergård i løpet av et år? Hva slags klær og utstyr hadde de? Hvordan levde de? Juniorklubben er i gang for 2. året. 

Kan Siv styre Anna mot statsbudsjett?

Anna Rogde fikk i år tildelt 1 mill. kroner over revidert statsbudsjett, etter forslag fra Per Willy Amundsen.

Outsider Art til Nasjonalmuseets åpningsutstilling

To Outsider Art kunstnere tilknyttet Trastad Samlinger, Sør-Troms Museum er valgt ut til åpningsutstillingen i den nye lyshallen!

Desinfeksjon og renhold

Forbilde: Lungespesialist Jens Harald Holmboe ga ros til Trondenes Historiske Senter som forbilde i sin kronikk i HT. 

Mauring og bursdagsfeiring

I anledning «Anna Rogdes» 152-års dag 20. august, ble hun behørig feiret med mauring, kaffe og kake.

Middelalderaktiviteter hver dag

Trondenes Middelaldergård kan tilby daglige aktiviteter i hele august og september.

Seiler videre

Gleden er stor nå som skonnerten S/S "Anna Rogde" er friskmeldt og allerede ute på nytt seilas.