Ta en tur på museet - fra sofakroken din

Visste du at du kan kose deg i timesvis med foto, gjenstander og historier fra Sør-Troms på nett? 

Sør-Troms Museum har i lengre tid jobbet for å digitalisere vår lokale historie på digitalt museum. Her kan du velge mellom ulike type søk: Fotografi, gjenstand, fortelling og mappe. Et eksempel på mappe er "postkort" med 392 objekter. Under fortelling kan du blant ta et online besøk til Trastad Samlinger og høre om Karly Mikalsen og dukkene. 2337 gjenstander venter også på å  bli sett. Her er det, som du kanskje allerede forstår, mengder med historier som venter på å bli lest og sett. 

Et eksempel på søk du kan gjøre på digitalt museum er Finnmarksleiren. Interessen for Finnmarksleiren på Trondenes er stor, og det virker som om interessen også øker med årene. Dersom du søker på digitalt museum vil du finne bl.a. et bilde av lille Kåre, i leiren, med kirka i bakgrunnen (bilde) og følgende tekst:

FINNMARKSLEIREN

av Sør-Troms Museum

Da tyskerne trakk seg ut fra Finnmark og Nord-Troms på slutten av krigen brente de bebyggelsen, og de norske innbyggerne ble tvangsevakuert sørover. Etter frigjøringen ble brakkeleirer satt i stand for å ta imot de evakuerte. Trondenes-leiren var en hovedleir, og ble utbygd for å kunne ta imot 2000 flyktninger. Leiren ble offisielt nedlagt 1. juli 1951.

Leiren hadde egne ordensregler og et lite politikorps for å håndheve dem. Det ble opprettet brannvesen, postkontor, telefon- og telegrafstasjon, alle med fast betjening, og det var flere butikker. Det var også en egen sanitetsbrakke med 18 sykesenger, samt et såkalt «gamlehjem», i leiren.

Til sammen var det ca. 130 brakker i leirområdet. Bygningene som sto igjen etter tyskerne var angrepet av veggdyr, og ikke isolerte. Flere av beboerne kjøpte likevel brakkene da de reiste nordover igjen etter oppholdet på Trondenes. Brakkene ble da demontert og fraktet til Finnmark for å settes opp igjen der. Kilde: Lokalhistoriewiki.no (https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Finnmarksleiren_på_Trondenes).

Lenken for Finnmarksleiren finner du HER

 

#museenescoronadugnad

 

Nyhetsarkiv

Ta en tur på museet - fra sofakroken din 3

Magdalene Norman - unik søkbar fotosamling på nett.

Fra Køyeklær til smittevernantrekk

Skonnerten kom til nytte for helsevesenet. 

I Tore Hunds kjølvann

Et spektakulært seilas fra Bjarkøy til Egge planlegges fra 1.-15. juli 2020. 

Fotoinnsamling KORONA 2020

Hjelp oss å dokumentere det som kommer til å bli historie allerede nå, mens det pågår.

Ta en tur på museet - fra sofakroken din 2

Karly Mikalsen ble kalt "ikke opplæringsdyktig", men på arbeidsstua på Trastad fikk hun lov å bruke hendene og kreativiteten. Dette er ei gladhistorie i inngangen i helga. 

Sør-Troms Museum holder stengt

Helsedirektoratet har vedtatt stenging som tiltak for å begrense spredning av koronaviruset (covid-19). 

Harstad på 50-tallet i bilder

Trondenes Historiske Senter utvider den permanente utstillingen med foto fra Harstad på 50-tallet, tatt av Johan Kristiansen. 

Sámi mánnu / samisk måned

Her er oversikten over arrangement og utstilinger du fortsatt kan oppleve på Sør-Troms Museum

Åpner samiske kunstutstillinger

Sametingspresidenten Aili Keskitalo står for åpningen av kunstutstillingene på Trondenes Historiske Senter og Trastad Samlinger 2.februar. 

Samisk Måned

Den største markeringen av samefolkets dag i Troms strekker seg over en hel måned og finner sted i Harstadregionen. Se hele programmet!