Fra Laugen til fjorden 16.februar

En spekulativ vandring i landskapsvern og lokalhistorie på Trondenes

FORESTILL DEG at vi går 1000 år tilbake i tid og er i livet rundt Laugen på Trondenes, ved bekken mellom vatnet og fjorden. Her kan vi møte småfolk, samiske vikinger og livgivende kulturvekster. Hva skjuler februarsnøen av ventende vekst og uforventa fortellinger?

Kunstnere Søssa Jørgensen og Geir Tore Holm inviterer til en vandring på Trondenes, som du neppe har opplevd før. Med på turen er tidligere lærer i naturfag Jorun Murberg Spaun fra Trøssemark og arkeolog Honna Havas, konservator ved Trondenes Historiske Senter. Ha på varme klær og godt fottøy. Det bys på kaffe i Årestua på slutten av vandringen.

Søssa Jørgensen og Geir Tore Holm jobber med kunst som praktisk dialog og er opptatt av økologisk forståelse av samfunn, menneske og natur. De bor på gården Øvre Ringstad i Skiptvet, Østfold. I utstillinga Ellos eatnu / La elva leve viser de filmen Holsbekken (RGB) med et undervurdert vassdrag som trassig renner gjennom et østlandsk landbruksområde. På sekunst.no/kunstkritikk omtales installasjonen fra 2018 slik:

"Her viser kunstnerne en film som live-streamer overvåkningsopptak fra bekken ved kunstnernes egen gård i Øvre Ringstad. Filmen er koblet til en beholder som inneholder vann fra bekken blandet med gjær og sukker. Når gjæringsprosessen får vannet til å boble endres RGB-fargene i bildet. Følger man godt med vil man se røde, gule, blå og grønne farger (det samiske flaggets farger) som popper opp og forstyrrer bildet med jevne mellomrom. Kunstverket ble opprinnelig laget for OCA sin utstilling «Let the River Flow» tidligere i år og trekker en betydningsfull lang linje fra Alta-Kautokeinovassdraget til Holsbekken i Skiptvedt, og viser slik hvordan diskusjonene i Alta-saken fortsatt har global relevans i dag. Samtidig dokumenterer også dette underfundige samspillet mellom fargeforstyrrelsene og det skitne vannet fra Holsbekken, forstyrrelsene som enkelte samiske politisk aktivister bidrar med når de utfordrer myndighetene i dagens miljø- og klimautfordringer." 

Museet er svært glade for å kunne tilby vandring med kunstnerne.
NB: det er kun 30 billetter til vandringen.
Billettene ligger til salgs på hoopla.no.
På søndag 16.02 vil billettene også kunne kjøpes i museumsbutikken på Trondenes Historiske Senter fra kl. 11:00

Tid: søndag 16. februar kl 12:00-14:00
Sted: oppmøte ved Trondenes Historiske Senter, hovedinngang
Arr: Sør-Troms Museum, som del av program for samisk måned / sami mánnu
Inngang: 125,- billetter kjøpes på stmu.hoopla.no/sales, og inkluderer inngang til museets utstillinger

Nyhetsarkiv

Åpner samiske kunstutstillinger

Sametingspresidenten Aili Keskitalo står for åpningen av kunstutstillingene på Trondenes Historiske Senter og Trastad Samlinger 2.februar. 

Samisk Måned

Den største markeringen av samefolkets dag i Troms strekker seg over en hel måned og finner sted i Harstadregionen. Se hele programmet!

Årskort

Ett år med gård! Gi en opplevelse på Trondenes Middelaldergård til jul!

Frivilliglunsj

Kafeen på Trondenes Historiske Senter holdes stengt 6/12, når vi feirer museumsåret 2019 med våre frivillige!

Harstad på 50-tallet i bilder

Trondenes Historiske Senter utvider den permanente utstillingen med foto fra Harstad på 50-tallet, tatt av Johan Kristiansen. 

Utstilling i Oslo:

Sjelens ornamenter: ornamentale tegninger i norsk Outsider Art

Outsider Art Fair Paris 2019

Denne helgen var Trastad samlinger på Outsider Art Fair i Paris

Sør-Troms Museum på filmfestival

Denne uken har Sør-Troms Museum bidradd til filmfestivalen AMIFF i Harstad.

Barnas Middelaldergård - "Juniorklubben"

Et nytt tilbud ved Trondenes Historiske Senter for deg mellom 9-11 år!

Mønstret på "Anna Rogde"

Nautikk studenter fra UIT har vært en uke ombord og lært om blant annet sjømannskap og praktisk båthåndtering